Cerita Laut 2 - Ikan Oh Ikan Kenapa Engkau Timbul?

Entry ni saja nak usik-usik THJ Al-Lavendari (http://al-lavendari.blogspot.com)
Jejak je kaki atas platform mata RKA dah mula terintai-intai gerombolan ikan yang bermain-main kat celah-celah jacket leg (kaki pelantar) tu. Bermacam-macam jenis dan saiz...
Bermacam warna dan rupa...
RKA memang suka sangat tengok ikan... sebab...

dalam ikan ada keindahan alam...

dalam ikan ada kesempurnaan ciptaan...

dalam ikan ada kebesaran Tuhan...

Kawanan ikan berebut makanan yang kami campakkan kat tepi bot...
o

Platform adalah kawasan larangan memancing...! (Harap THJ Al-Lavendari tidak kecewa dgn kenyataan ini...hihii) 500m radius atau 1000m diameter dari pusat platform kita sama sekali dilarang memancing...!! Mulanya RKA pun kurang puas hati sebab punya la banyak ikan kat bawah tu (besau-besau pulak tu...) tapi tak boleh dipancing...! (hiii... geram mak...!!) Tapi setelah diberi penerangan baru la RKA faham kenapa dan mengapa...
o

Ikan apa entah... ikan cermin kot...?

Yellow Fin Tuna berkeliaran mencari mangsa...

Anak kembong, emak kembong, bapak kembong semuanya ada... kalau pakai apollo 10 mata insyaALLAH patah joran Silstar RKA nie...
(ikan kombong masak lomak campur pucuk rozel pun sodap...)
o
Spesis ikan yang melanggar Singapura pun ada kat sini...

Kat pasar pun ado...!!
Ikan todak pasar Kota Kinabalu... ikan yang bersubahat melanggar Singapura... (iye ke...?)
o
Antaranya ialah mata kail yang terputus boleh membahayakan penyelam ketika membuat kerja-kerja di dasar laut (underwater welding and etc...) Dan lagi satu, ikan-ikan di situ tercemar (sila lihat komen), sangat membahayakan kesihatan dan sudah pasti tidak selamat untuk di makan... (itu la pasal...)
o


Kelihatan Tuan Haji Ahmad Nordin, Zaharin Bohari dan Pyan sedang main jeling-jeling mata dengan ikan dan udang harimau...

o

Jadi untuk keselamatan semua pihak, sebelum balik tu singgah je la ke pasar-pasar terdekat... contoh macam kat Pasar Kota Kinabalu nie... Segar pun segar... Murah pun murah... (murah ke...?)

Belilah sikit sebagai buah tangan untuk anak-anak dan isteri yang menanti di rumah tu...

asyik beli T-shirt jer...

8 comments:

Abd Razak said...

Salam ya Abi..

Moga tuan sihat hendaknya...

Ingin juga nak tahu kenapa ikan di situ jadi toksik erk...

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam tuan AR,

Apa yang ana faham kebanyakan dari pelantar minyak mengeluarkan gas berbahaya (H2S) dan mercury yg mampu mencemar hidupan laut sekitarnya... kalau kita makan boleh memudaratkan tubuh badan dan boleh mati p***k...

wallahu'alam

terimakasih bnyk tuan

Aanas said...

Salam tuan RKA,

hmm, wonder kenapa ada banyak ikan kat platform tu ye.. ada banyak makanan ke kat situ.. takpun gas H2S tu sedap kot untuk depa .. hihi.. citer la pulak akan risiko dan bahaya orang2 yang keja kat platform..

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam Aanas,

makanan memang banyak dan lagi satu, jacket leg boleh jadi tukun dan tempat ikan berlindung dari arus yang laju...

insyaALLAH ada masa saya cerita...(nak kena tanya SO nie...hehee)

tengkiu Aanas...

al-lavendari said...

jiwa raga saya pasti tersiksa jika berada disini, sebab ikan banyak tapi tak boleh memancing !

menjala boleh tak ?

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

salam THJ,

menjala saya risau sangkut kat teritip, kalau guna tuba mungkin boleh kot...hehee

terimakasih THJ

(bila nak keluar entry "Rumah Besau, Kenduri Luau..."?)

a kl citizen said...

saya perasan orang lelaki memang suka bab-bab binatang ni kan... naluri seorang pemburu agaknya ya...

tak kiralah, ada lelaki suka memancing, ada lelaki suka menjerat burung, memburu rusa, kijang...dsb

tapi memang tertanya juga ya, kenapa kawasan bertoksik tu suka pula dihuni oleh ikan2 tu?? bukan ke binatang lagi sensitif dengan keadaan toksik?

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

salam cikgu, semoga cikgu sekeluarga sihat dan ceria selalu...

dah banyak kali saya cakap dgn ikan tu tapi dia degil...agak telinga dah penuh toksik kot...hihii

saya suka mancing untuk buat lauk tapi sangat TAK suka jerat burung dan kurung dlm sangkar...
kesian dia

terimakasih cikgu...

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 RKA instinct |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.