Musim Nama...

Bersama seorang rakan, Arif (Exxonmobil) warming-up kat gelanggang Tenis Paroi...

Assalamu'alaikum wbh,

Perasan tak, lebih kurang 20-25 tahun dulu bumi Malaysia 'dibanjiri' dengan bayi bernama Fathin...! Sana-sini Fathin... Dari Empangan Timah Tasoh, Perlis sampai la ke Pulau Tambisan, Lahad Datu, Sabah... Fathin...Fathin...Fathin... Ibarat dalam tasik, kena kuak Fathin dulu baru jumpa ikan patin... (ooppss... maksud RKA, baru jumpa air... hehee... jangan marah aaa...)

Tak lama lepas tu musim nama Natasha pulak... dari Pulau Tambisan Lahad Datu, Sabah sampai la ke Empangan Timah Tasoh, Perlis (reverse la pulak...hehee...) Natasha...Natasha... Natasha... Kat Seremban, Natasha... balik Kedah, Natasha... Balik Johor pun Natasha.....

Lepas tu musim nama Danial pulak... Boleh dikatakan sebilangan besar anak-anak lelaki sahabat RKA yang lahir sekitar pertengahan dan akhir 90-an bernama Danial... kalau tak Danial, Danish... Danial, Danish, Danial, Danish...

Beberapa tahun lepas tu muncul pulak nama Qistina... sampai ada sahabat RKA letak nama anak dia Qistina dan tak lama lepas tu sepupu dia pulak bubuh nama Qistina kat anaknya. Bermakna secara tak langsung tok wan diorang ada dua cicit bernama Qistina... ! Cuma binti je berbeza...!!

Dan yang terbaru sekarang nie pulak musim nama Rayyan...!!! Setakat bulan Oktober nie dah 3 orang sahabat baik RKA bubuh nama Rayyan kat anak mereka... Itu setakat yang RKA tahu...

RKA tak pasti sangat maksud nama-nama tu semua tapi RKA sangat yakin ianya membawa maksud yang baik, kalau tak takkanlah mereka memilih nama itu untuk anak-anak mereka...

Bab nama ni terpulang masing-masing punya selera... tapi biarlah betul nawaitunya. Sebab ada juga sahabat yang bubuh nama anak mereka "Al-Baihaqi" tapi bila RKA tanya kenapa bubuh nama tu, dia jawab "...Anak kawan I letak nama tu, I dengar macam sedap je so I pun tiru lee..." Laa... guane la pulok (pinjam ayat blogger JD - klik sini....) Ingatkan sempena nama perawi hadith...

Tak boleh la macam tu... kita kena study dulu dan rujuklah dengan orang pandai agama (Ustaz A. Razak ke... klik sini) sebelum letak nama anak sebab ianya akan mempengaruhi peribadi dan akhlak anak dan akan digunakan sampai kat Padang Mahsyar nanti...

Kadang-kadang ada jugak yang suka gabungkan nama suami & nama isteri untuk dijadikan nama anak. Takpe... Tak salah pun asalkan maksudnya baik dan menjadi doa bila dipanggil dengan nama itu... Ustaz dalam radio IKIM pernah pesan, kena hati-hati bila cantum nama suami dan isteri tu... sebagai contoh, kata ustaz tu lagi, nama ayah - Yusuf, emak pulak - Katijah...
cantumkan untuk nama anak jadi YUSKA... (used car) hehee.... haru biru jadinya...
(ustaz tu berseloroh je tu... tak nak bagi pendengar mengantuk agaknya...)
---------------------------------------------------------------------------
Petang Jumaat lepas RKA main tenis kat level 9 PNB Darby Park... Free je sebab ada sahabat stay kat situ... (guna nama dia... bila lagi nak nyusahkan sahabat heheee...) Sementara tunggu pintu pagar gelanggang tenis tu dibuka, keheningan petang tu dimeriahkan dengan kehadiran seorang kanak-kanak perempuan berumur 4 tahun, anak sulung kepada sahabat RKA tu...

RKA memang suka budak-budak... sebab diorang jujur dan belum ada dosa...

Tertarik dengan keletah dan keramahannya, RKA pun mula mengusik...

"Eh...eh...comelnya dia... sapa nama...?"


"Melor..."



mmmmmm... memang klasik...

6 comments:

Aanas said...

Salam tuan RKA,

ada lagi musim nama, batrisya, qaisara, qaseh.. hihihi..

melor, sungguh klasik nama itu, macam dalam citer hang tuah p.ramlee laks..

p/s: lama tak visit.. saya follow, tapi somehow your blog was not included in my reading list, so followers tak get updated ngan post terbaru tuan..hari ni update blog list kat blog sendiri, bila insert link blog tuan, dapat message, "Could not detect a feed for this URL. Blog posts and update time will not be shown. Add URL anyway?". hmm, naper ekkk..

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Wa'alaikumussalam Aanas... baru sembang fasal blog Aanas dgn orang rumah saya sambil dinner tadi... Saya kata "dia cuma jemput orang tertentu saja..." hehee...

terimakasih banyak sebab sudi singgah dan beri komen...
fasal message tu saya pun tak sure, insyaALLAH nanti saya tanya dengan otai kenapa jadi camtu...

terimakasih sekali lagi...

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam Aanas.. fasal nama tu memang banyak lagi sebenarnya...saya ambik mana yang bagi saya paling kerap saya jumpa dan dengar di sekeliling saya... kalau bubuh semua kang tak muat pulak..heheeee

saya lama tak menulis sebab anak sulung ambik PMR... baru nak free kerja kat opis pulak datang dengan banyaknya...

alhamdulillah...

Abd Razak said...

Salam ya Abi Al-Baihaqi..

Moga sihat hendaknya..

Memilih nama anak yang baik seharusnya selari dengan tuntutan Islam.

Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda’ r.a. katanya, Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu.”

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Wa'alaikumussalam ustaz A. Razak
Semoga tuan sekeluarga sihat walafiat...

Komen yang memang sangat ana nanti-nantikan...

terimakasih banyak ustaz...

Aanas said...

Salam tuan RKA,
saya bukan jemput orang tertentu jer, sapah pun saya tak jemput.. jemput diri sendiri jer.. masa tu tutup jap blog, sebab tengah ada krisis dalaman...

pasal message tu, saya rasa ada setting yang tuan tak set dalam blog.. (agaknya lahh).. nanti saya tolong teropong teropong kan..

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 RKA instinct |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.