Cerita Laut 4 - Jom Makan...

Masa baru-baru join oil and gas kampeny kat Pasir Gudang dulu melopong mulut RKA dengar otai-otai bersembang. "Kat offshore tu living quarters dia macam hotel lima bintang... ada snooker, ada ping-pong, ada gym... makan pun best..."

iye ker...?

Jawapannya ada 2...
jawapan 1 - iye
jawapan 2 - ker...?

Kena yang best, memang best tak hingat... makanan masyaALLAH... punya la banyak sampai tak termakan... Macam-macam ada.. Chicken soup ada... mushroom soup ada...

Pak Sheikh sedang menunggu giliran untuk mengambil makanan di salah sebuah platform di perairan Sarawak...

Kambing panggang ada... jenahak sweet sour ada...
Sawi jepun osyter sauce, rojak buah... coleslaw...salad... ketam kukus...

Kerapu bara steam...

kadang-kadang ikan gelama kering pun ada...
(ok la... rezeki jugak tu...)

Itu yang bestnya... Yang kurang bestnya pulak bila kena ke satelite platform... pagi-pagi buta kena tapau makanan tengahari dari HQ kat darat atau FPSO terdekat... silap haribulan tak sempat makan, makanan dah basi... hapa lagi, tengok air laut je la beb... hahaa...
Masa pergi platform kat Filipina dulu memang nampak bersih je kitchen diorang... Tukang masak pun bukan calang-calang... Yang sorang bekas tukang masak 5 star hotel, yang sorang lagi pernah mewakili negara Filipina dalam festival masakan di Singapura-pura... tapi malangnya tiada makanan halal disediakan di sinun...
Terpaksalah bawak makanan segera dan makanan dalam tin dari Soromban... Seminggu la jawabnya mengadap maggi dan kari kambing dalam tin "Chef Wan..."

Kalau nasib baik dapat makan ikan segar yang dipancing oleh awak-awak bot...

Biasanya kita kena pilih salah satu makanan yang diorang offer dalam flight tu... tapi hari itu... Hari itu...? Iye..., hari itu, habis semua dalam cockpit tu kitorang belasah... orange juice, guava juice, iced lemon tea, hot coffee...... semua tu ada rahsianya...
o
Atau berpesta makan dalam flight dalam perjalanan pulang ke KL... tapi itu semua terpulang pada kepetahan kita mengayat steward atau stewardess kapalterbang tu...
o
part nie den sorahkan pado yang pakar... (saudara ZB)... hahahaaaa...


o

4 comments:

Aanas said...

salam tuan RKA, best nya makan, mengalahkan menu kat hotel2..menu kat hotel2 pun tak sehebat/sesedap itu.. tu lauk2 served kat platform ker? sure lah gomuks2 orang kerja platfom kan.. kalau tahu ler makanan orang minyak ni best2, (disebalik gaji yang ribu riban tu, heheh) sure dulu den amik coz yang ada kaitan ngan minyak2 nih.. huhu.. tapi result cukup makan jer, tak layakk...

p/s: semalam baru jer den terpocahkan botol minyak hangin kat umah, semerbak bau seluruh rumah sampai fenin2 kapla..

Abd Razak said...

Assalamualaikum sdra..

Moga sdra sihat hendaknya..

Kita ni mewah makan kan! Kat mana-mana pun makanannya berlebih-lebihan, tak mampu nak makan!

Salam Maal Hijrah

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam maal hijrah Aanas,
Tak semua platform serve menu camtu, ada gak yang kureng sikit tapi dah tongah laut, tolan yo la... tapi syukur alhamdulillah setakat nie tak pernah keputusan makanan masa gi offshore...

minyak angin jangan letak sebelah kipas angin nanti naik angin... baru hangin satu badan...huhuu

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam Maal Hijrah Ustaz...

Kita memang mewah ustaz... sampaikan sambil makan siap boleh campak sikit ke laut kongsi dgn ikan... syukurlah rezeki sentiasa melimpah-ruah hingga kita semua dapat infakkan sedikit kepada yg memerlukan...

terimakasih ustaz...

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 RKA instinct |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.