Cabaran Disahut Ajakan Disambut...

.
.

.
PRANGGGGGGG..!!!!!
.
Piring TEPUNG TALAM
Bersepai dihempas atas kelikir tepi kolam...
Berita GANGGUAN SEKSUAL itu sememangnya menjengkelkan
Lebih menyakitkan ianya berlaku ke atas PERMATA hati kesayangan...!
.
Keris tidak berlok warisan sang wali
Pijitan jemari si pandai besi
Tersisip kemas di pinggang kiri
Digenggam erat sedari tadi...
.
"Jahanam budak-budak ni...!
Kamu belum kenal lagi MAKNA KEMBIRI
Tunggulah hingga aku tiba di sana nanti
Nanti tahulah kamu langit rendah atau tinggi...!"
.
Akan aku kerjakan kamu hingga selembik HALWA MASKAT
Kala itu baru kamu tahu siapa lemah - siapa kuat......!
Siapa dayus - siapa hebat...!!
Bangsaatttttttt...!!!"
.
.
"KAKCIK SEROJA...! Kakcik Seroja...!!"
"Ya adinda... gerangan apa memanggil kekanda...?"
.
"Siapkan adinda sepasang PAKAIAN UNTUK MENDAKI,
Segenggam garam sebuku roti
Seekor kuda yang paling pantas berlari...
Tak berpelana tak mengapa asalkan ada tali cemeti...
.
SAJAK ULANGTAHUN KELAHIRAN permata hati
Campakkan dahulu ke tepi...
Akan adinda puisikan sekembali ku nanti..."
.
Ada perkara lebih penting yang wajib adinda lunaskan
Mencantas ZOMBI KAMPUNG PISANG yang membuat onar di pekan...
Membunuh dan melakukan kerosakan ke atas kapal dagang di pelabuhan...!
Menconteng arang ke muka sultan...!!!"
.
"Apapun kekanda......
JIKA TERDENGAR SUARA AZAN BERGEMA SAYUP MENJELANG PAGI
Dan di saat itu, andai adinda belum kembali
Anggaplah adinda tiada lagi
Di bumi Semerah Padi yang bertuah ini...
.
Janganlah kekanda tangisi
Pemergian adinda kerana pertiwi
Demi menyahut seruan Illahi
PERTAHANKAN MARUAH ISLAM DARI DINODAI..."
.
.
.
.
.
Adinda RKA
14hb Safar 1432
.
.

11 comments:

kakcik said...

Adinda RKA...

telah kanda ambil puisi ini
alamatnya kanda letak di muka sana
tidak adil untuk kanda membuat ulasan lagi
selagi tarikh tutupnya masih terbuka

apa2pun, adinda memang sangat kreatif... :)

al-lavendari said...

as-salam

saya ingat nak masuk gelanggang .. tapi bila baca awak punya entri, terus saya kecut perut.

awak punya memang best .. kalau saya jadi juri, sudah tentu awak dapat no. 1.

nasib baik saya tak jadi juri. hehe

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Alhamdulillah... Syukur kepada ALLAH SWT yang memberi ilham...

Terimakasih banyak kanda Seroja...

(maaf tak boleh taip lama-lama... adinda tengah naik kuda...
hehee)

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Wa'alaikumussalam THJ...semoga sihat selalu...

saya pun tunggu juga otai punya karya tapi tak kunjung tiba... tu yang saya join tu... hehee

Alhamdulillah... Idea ALLAH SWT yang bagi...saya key-in je...

NzA said...

salam kunjung balas n follow..

gud luck!!!!!!

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Moga sdra sihat hendaknya..

Menyahut cabaran kakcik erk! Indah bunyi puisinya..

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam NzA, semoga NzA,4nf,1mf & abahnya sihat selalu...

Terimakasih atas kunjung balas dan seterusnya mengfollow blog saya...

aihh...lama betul tak balik kampung pekena nasi ambeng...

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Wa'alaikumussalam Ustaz, moga sihat hendaknya

bukan apa ustaz, sekadar memeriahkan suasana je... hehee

terimakasih ustaz...

Aanas said...

salam tuan RKA,
terkesima jap.. tak tahu nak kata apa.. kreatif yang sungguh berbeza.. jap, nak sambung balik terkedu + terkesima...

Abi Al-Baihaqi (RKA) said...

Salam Aanas... moga sihat dan cepat sembuh (dari keterkeduan dan keterkesimaan...)hehee...

tu lom amik wuduk lagi tu... kalau berwuduk lagik power... (hehee acah aje...)

tu la tu, saya pun tak tahu camana boleh dapat idea tu... semua tu diluar kuasa kita... alhamdulillah... hebat ALLAH kan..

miloais said...

salam ziarah...

entry yang bagus!
menarik dan tertarik!

good luck!

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 RKA instinct |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.